Om stiftelsen dakota norway

Stiftelsen Dakota Norway er en ideell organisasjon med formål å eie og operere et veteranpassasjerfly av typen DC-3 Dakota fra 1943.

Stiftelsen organiserer en venneforening med cirka 1600 medlemmer. Det historisk verdifulle veteranpassasjerflyet Dakota DC-3, har sin base på Sandefjord Lufthavn Torp. Alt arbeid som utføres av stiftelsens medlemmer er ulønnet og basert på frivillighet. Stiftelsen er registrert i Stiftelsesregisteret og Brønnøysund registerene og rapporterer til disse.

Flyet som Stiftelsen Dakota Norway eier og opererer, ble satt i tjeneste hos US Army Air Force i 1943 og ble brukt under krigshandlingene i Europa. I 1948 ble flyet kjøpt av den finske staten og ble brukt i flyselskapet Finnairs ruter helt frem til 1969. Etter det ble flyet overtatt av det finske flyvåpen og president Uhro Kekkonen brukte denne maskinen som sitt representasjonsfly i mange år.

Thore Virik fra Sandefjord og Arne Karlsen Nedrelien fra Stokke kjøpte Dakotaen fra det finske flyvåpen i 1985. Siden august 1986 har Dakotaen fløyet ut fra Torp hver sommer i tidsrommet mai til og med september.

I sommerhalvåret flys faste rundturer over Vestfold hver onsdag. I tillegg deltar Stiftelsen på flystevner i Norge og Europa. I vinterhalvåret driver stiftelsen vedlikehold at flyet i en gammel militærhangar på Torp som stiftelsen får disponere av Sandefjord kommune. Stiftelsens venneforening holder medlemsmøter og deltar aktivt i det store arbeidet som kreves ved å drifte og vedlikeholde et stort veteranpassasjerfly.

I tillegg til å kunne tilby en unik historisk opplevelse og ivareta et historisk luftfartøy bidrar stiftelsen til aktiviteter og et sosialt miljø til venneforeningens medlemmer.

Daktoa’n har blitt et fast forsommertegn i Vestfold. Når ”sølvpilen” viser seg over Vestfoldhimmelen er sommeren på vei. Flyet har høy historisk verdi. Og med faste turer over Vestfold får en mulighet til å oppleve fylket i fugleperspektiv. Det flyr lavt nok til at du klarer å fange landskapet og høyt nok til å få overblikk. Et unikt tilbud – på vingene med historisk sus.”

Dagens Næringsliv – Reisemagasin