Norsk invasjon

Tekst og fotos: Martin Nilsen

UTAH BEACH: I vakker kveldssol 5. juni gikk Olaf «Laffen» Olsen ut som første norsk fallskjermhopper over Normandie under den storslagne minnesmarkeringen som finner sted over nesten en hel uke.

Fra 4500 fot over Utah Beach forlot LN-WNDs samtlige 19 passasjerer flymaskinen. Fjorten norsk hoppere og fem finske og amerikanske som fyllte opp de ledige setene. Det var meget trangt ombord, for noen av gjestene hadde stor fallskjermutrusningning på seg.

WND lå som tredje fly i en formasjon på fire. Foran oss lå to amerikanske C 47 med ca 40 hoppere fra en rekke militærhistoriske hopp-team. De hoppet med linutløsning fra 1200 fot, og fra cockpit i vår maskin var dette et meget spennende bilde.

Arrangøren av hele «eventet» Round Canopy Parachute Team ville i utgangspunktet at samtlige deltagere skulle hopp med runde kalotter, kopier av utstyret i 1944.

Bak oss lå en fransk DC 3 som klatret til 7000 fot for derfra å sette ut en tandemhopper med en krigsveteran på 94 år som passasjer under skjermen!

Av flere praktiske årsaker, har Dakota Norway og Veteranenes Fallskjermklubb i hele sin kontakt med arrangørene tilbudt norske hoppere i fritt fall under frikantede skjermer, men i nasjonalfargene som passer både i Norge, England, Frankrike og Nederland. Etter noen vurderinger ble vi ønsket hjertelig velkommen med dette konseptet og de nevnte skjermene vakte stor begeistring blant de mange tusen femmøtte på et av invasjonsområdene, Utah Beach.

Kvelden 5. juni ble avsluttet langs hele Omaha og Utah Beach med spektakulære fyrverkerier fra en rekke byer og tettsteder. Fra avstand var dette et lys- og lyd-bilde som meget lett kunne gi illusjon og en fornemmelese av forholdene akkurat her for akkurat 70 år siden.

ENDELIG: De norske hopperne gjør seg klare på Cherbourg Marpetur flyplass. De var meget klare for hopp ettersom ankomsthoppet 4. juni ble avlyst på grunn av vind. FOTO: Martin Nilsen

TETT FORMASJON: Mens det ble hoppet fra de to C-47ene, lå LN-WND i tett formasjon med de to. FOTO: Martin Nilsen

HOPPET LAVT: Fra en av to C 47er foran oss, kom hoppere som perler på en snor. Legg merke til fotoflyet, en Harvard, helt til venstre. FOTO: Martin Nilsen

FØRST UT: Hoppmester Olaf Olsen var rimeligvis førstemann ut ettersom han har arerangert hele den norske deltagelsen. FOTO: Martin Nilsen

FARGERIKT: I hoppdresser og med skjermer i nasjonalfargene ga de norske hopperne en spektakulær oppvisning her over Utah Beach. FOTO: Martin Nilsen

I SVEVET: Carsten Hagen i svevet over Utah Beach, stilen er upåklagelig. FOTO: Martin Nilsen

SPEILBILDE: En finsk hopper bekrefter at pussegjengen har gjort en kjempejobb i år. FOTO: Martin Nilsen