Nære venner.

Tekst og fotos: Martin Nilsen

NÆRE VENNER: Baard Løken (i forgrunnen) holder tett formasjon med danskenes C-47 over Tjøme-landet. FOTO: Martin Nilsen

DC-3-Vennerne og Dakota Norway har i alle år hatt tette bånd, både i venneskap og i praktisk hjelp til hverandres stiftelser.

Lørdag 16. september var DC-3-Vennerne på det de muntre danske kaller «skovtur», slik fortoner det seg for dem når de lander med sin C-47 på Torp og takser inn i skogen til Dakota Norways hangar.

Denne gangen var besøket velsignet med et glimrende vær.

Litt på sparket ble det bestemt at de Norske vertene skulle møte sin danske venner, og flyet ble startet opp med Baard Løken og John Wiese bak spakene og ferden ble satt mot Færder fyr, hvor den danske maskinen lå i holding og ventet på sine norske venner.

Derfra ble det en tett formasjon av de to veteranmaskinene over Tjøme, over Sandefjord og inn til Torp.

Etter velkomst og en kaffekopp, bar det avsted til Marinemuseet i Horten, som imponerte de danske gjestene da de fikk vite at de var i verdens eldste Marinemuseum.

FLERE VETERANER: De danske gjestene viste stor interesse for Torp Fighter Collection før hjemreise. FOTO: Martin Nilsen

Dakota Norways engasjerte medlem fra Horten, John Inge Bacher tok på seg rollen som guide, ikke minst for historien om Marinens Flyvevæsen som han kan på fingrene etter å ha vokst opp med bestefar og far som jobbet sine mannsaldere ved Flyfabriken i Horten.To timer på Marinemuseet er alt for lite, «her bør man helst ha to dager» som en av danskene sa, men dagens program innholdt mer og derfor ble bussen styrt tilbake mot Torp.

Vaffelgruppa hadde fyrt opp den store grillen med flotte kjøttstykker både til gjester og vertskap.

DAKOTA TAVERNA: Langbord i hangaren var flott dekket for gjester og vertskap. FOTO: Martin Nilsen

Ved avreisen tilbake til Roskilde lørdag ettermiddag ble det nok en gang mulig for mange vestfoldinger å observere to skikkelige veteraner i følge på september-himmelen.

Etter avgang fra Torp, fikk de danske gjestene nok en gang følge på sin kurs mot sør-øst. Baard Løken ved spaken, brøt den tette formasjonen og vinket farvel til gjestene over Hvasser.