Fly i formasjon med Spitfire!

UNIK MULIGHET: Spifire Mk IX RR232,  i norske farger,  kommer til å fly på Sola, Gullknapp ved Arendal, eventuelt Torp, og Kjeller fra neste helg. Her ser vi originalbilde av RAB.

Tekst: Martin Nilsen

Dakota Norway inviterer til unike fly-historiske flygninger i formasjon med Spitfire RR232 som mandag 29. mai fremsto ferdig lakkert som flyet til Wing Commander Rolf Arne Berg i oktober – november 1944.

RAB: I riktige farger.

Flyet kommer til Sola Airshow helgen 10 og 11. juni, og dersom interessen for å fly med Dakotaen i formasjon med en Spitfire i sjelden, norske før-krigs-dekor, blir det en eller flere turer – avhengig av interessen – fra Sola 11. juni fra klokken 17.00.

Tilsvarende turer blir det fra Gullknapp ved Arendal 17. juni fra kl 13 og fra Torp 17. juni fra kl 18.

Prisen er 1500 kroner for et sete i Dakotaen, og prisen skal også delfinansiere den britiske Spitfires Norges-opphold.

Det tas kun imot forhåndsbestillinger, og det til:

Ivar Berg, Dakota Norway, ivberg@online.no, eventuelt telefon 404 66296. (helst på mail)

Norwegian Spitfire Foundation har fått lakket Spitfire Mk IX RR232 på samme måte som Rolf Arne Berg sitt fly PV181 i 1944.

Pilotene Eskil Amdahl og Lars Ness kommer til Sola med den nevnte Spitfire og P51D Mustang «Shark» som nå er reparert etter et uhell i fjor.

1944: Slik så Rolf Arne Bergs eget fly ut i 1944.

I år er det 100 år siden Rolf Arne Berg ble født i Orkanger. Han tok Hærens flyskole i 1937 og ble en ledestjerne for de etter hvert tallrike norske, unge pilotene som kom til Storbritannia for å delta i luftkrigen over England og over Kontinentet.

Han avanserte etter hvert til Wing Commander Flying for 132 Wing Norwegian som i tillegg til de norske 331 og 332 skvadronene, besto av to britiske og en nederlandsk skvadron.

Som Wing Commander lot Berg sin egen maskin markeres i de samme fargene Hærens flyskole hadde fløyet med før krigen. Mens Wingen lå på Grimbergen på Kontinentet i 1944, ønsket han at både 331 og 332 skvadronenes fly kunne fly med den norske før-krigs-dekoren. Men ledelsen i The Royal Air Force fryktet at den ukjente dekoren kunne føre til at flyene ble forvekslet med ikke-allierte, og utsette dem for fare.

Berg måtte også la sitt fly strippe for de norske fargene etter et par uker med den norske dekoren.

Rolf Arne Berg ble skutt ned av tysk antiluft-skyts ved flyplassen Eelde i Nederland 3. februar 1945. Han krasjet i en låve og omkom i havariet.

Hele det norske Luftforsvaret var i sorg over hans bortgang. Berg hadde gjort sin tjeneste og var egentlig på vei til permisjon og skiferie i Frankrike. Men han bad pent den øverste ledelse om å få ta del i ett tokt til – det ble hans siste.

Så vidt vites malte ikke de andre norske Wing Commandere Helge Mæhre eller danske Kai Birksted sine fly med egene initialer.

Derfor blir det en meget sjelden historiske anledning til ikke bare å se en Spitfire i RABs drakt, men du kan også fly med og observere den på nært hold i dens rette element.

Meld deg på !