Foto: Martin Nilsen

Vårt medlem Kjell Thore Olsen er død, 81 år gammel. På bildet over disse linjene sitter Kjell i døra på LN-WND mens maskinen flyr inn over Normandies strender i ca 1000 fots høyde. Det er to dager før 70-års markeringen av den allierte invasjonen 6. juni 1944. Kjell skal ikke hoppe ut av flyet, selv om vi er ganske sikre på at han hadde god lyst. En ulykke satte en stopper for hans hopp-karriere i 1998 etter ca 2000 hopp. Nå er han reiseleder og levende historisk leksikon for 14 av sine kamerater i Veteranenes Fallskjermklubb som de neste dagens skal komme til å sette sitt solide preg på invasjons-markeringene i Frankrike. Siden vi flyr uten dør er det påbudt med skjerm, og dermed kan Kjell få et overblikk over de historiske områdene langs Normandie-kysten fra flyets døråpning. Steder og historiske begivenheter han kan på fingrene. Kjell hadde som et slags valgspråk at hvis ting ikke kunne gjøres skikkelig, så kunne man la være å gjøre det. I planlegging av Normandie-deltagelsen for VFSK og Dakota Norway i 2014, viste han dette i klartekst, og organiserte i detalj hvordan norsk fly og medreisende kunne sette sitt preg på arrangementet. Nå ble ikke alt dette ikke noe av, men det skyldtes i hvert fall ikke Kjell som hadde trukket i akkurat de trådene man kunne og burde.

Kjell vokste opp ved Kjeller, og ble i meget ung alder fly- og historisk interessert. Fra 1959 til 1963 var han ved Nike-batteiet i Våler, rakettforsvarssystemet rundt Oslo. I 965 tok han sivil fallskjerm-utdannelse i Frankrike og Norge, og forble livet ut en skattet og ettertraktet ressurs i fallskjerm-miljøet som aktiv konkurranse-hopper, organisator, levende oppslagsverk og inspirator. Kjell var også i tre år delaktig i utviklingen av Forsvarets Flysamling på Gardermoen, og det var knapt en detalj om flyhistorie han ikke kunne trekke frem, rett fra hukommelsen. Og – hele tiden ledsaget av et et sprudlende humør og en rungende latter. Etter sin tid i Forsvaret fikk han fra 1963 jobb i Schneider Electric, en arbeidsgiver han tjente lojalt gjennom 25 år i Norge, ett år i Frankrike, fem i Finland og ett i Sverige. På sitt flytende fransk og myndige vesen ryddet han dermed opp i flere byråkratiske floker i Normandie i 2014.Som pensjonist hadde han aktive styreverv og engasjement i flere ulike organisasjoner, ikke minst blant veteranenen fra Nike-batteriene. Kjell tok sitt privatflyger-sertifikat i Finland, og på hans 70 års-dag i 2009 fikk han 40 minutter som co-pilot i Kenneth Aarkvislas to-seters de Havilland Vampire. Jubilanten fikk selv fly et fullt acro-program i den aldrende jet-maskinen, og strakte begge armene begeistret til værs etter landingen. Bildet av dette øyeblikket hang over sengen hans da han sovnet inn på Vestby sykehjem på kvelden søndag 14. februar. Han var en bauta, en kjempe og en ener.

Våre medfølende tanker går til Kjells familie og hans store venneskare i VFSK, og vi synes det er uendelig trist å ha mistet et godt menneske. 

På vegne av styret i Dakota Norway, Martin Nilsen