HISTORISK: Dave Hamilton i første rekke til høyre på et fotografi fra 1944, sammen med noen av de mange soldatene han var med på å sette ut over Europa.

DUXFORD: Pensjonert oberstløytnant Dave Hamilton (96) så nærmere på den nyrestaurerte «That`s all brother» på Duxford mandag. Dette flyet var det første i den amerikanske invasjonsstyrken 6. juni 1944.
Men FØR denne maskinen brakte de angripende fallskjermstyrkene inn over Normandie-kysten, hadde Dave Hamilton i sin C-47 sammen med 19 andre fly, i nattens mulm og mørke satt ut «Stifinnere» som denne fallskjerm-avdelingen ble kalt.

GOD STEMNING: Dave Hamilton (96) hadde en god opplevelse sammen med John P. Cyrier, mannskap på «That´s all brother» da han fikk se nærmere på den ny-restaurerte maskinen som Commemorative Air Force bokstavelig talt har bygget opp fra grunnen. Mannskapet fløy den som et av femten fly den over Nord-Atlanteren til Europa. Flyet flyr tilbake til USA i juli i år. FOTO: Martin Nilsen

Også flyavdelingen som gjorde oppdraget fikk samme navn, «Pathfinder», og den høyt dekorerte Hamilton er i dag den eneste gjenlevende av pilotene fra denne avdelingen.
– Vi satte ut soldater fra luften, og de hadde med seg markører og utstyr for å gi peiling for flyene som grytidlig neste morgen utgjorde den første bølgen av invasjonsstyrken.
– Vi var tilbake i Storbritannia før denne maskinen tok av herfra, sier Hamilton og peker bak seg mot «That´s all brother».

Hans eget fly landet i England med over 200 kulehull i skroget, men ingen ombord ble skadet.
– Vi tok av 5. juni, og kom tilbake 6. juni. Av våre 20 fly, vi hadde 18 hoppere i hvert av dem, ble ett skutt ned og havarerte i Kanalen, men mannskapet ble reddet av en kanadisk destroyer. De 19 øvrige kom greit tilbake til England.
Gjennom resten av krigen fortsatte Hamilton å fly C-47, og var involvert i Operasjon «Dragoon» i Syr-Frankrike i august 1944 og «Market Garden» i Holland i september 1944.

LEVENDE HISTORIE: Pensjonert oberstløytnant Hamilton delte velvillig sin spennende historie på Duxford mandag. FOTO: Martin Nilsen

REKONSTRUKSJON: Bildet fra 1944 ble «gjenskapt» da restaureringen av C-47-flyet startet for noen får år siden.