Tur til Flying Legends 2012

Tekst: Baard Løken / Pilot Dakota Norway

ANKOMST: Dakota Norway er ankommet og klare for årets "Flying legends 2012" FOTO: JET-A1/Flicr.com

Tur til Duxford

MØRKE SKYER: Heldigvis bare på horisonten. FOTO: Truls Kalland

Så har det igjen vært tid for Dakotaens årlige reise til veteranflyenes Mekka, Duxford og Europas største veteranflyshow, Flying Legends. Dette går over to dager. I år var showet lagt en uke tidligere enn normalt, dette på grunn av sikerhetsproblematikken senere i forbindelse med OL i London.

Morten Andreassen og undertegnede tok av med mekaniker Harry Andersen, ”purser” Tore Hansen og 15 entusiastiske passasjerer/medlemmer om morgenen fredag 29. juni i lett regn, og slapp akkurat unna syndefloden som traff Vestfold samme dag.

DAKOTA PUSH-BACK: Manuell "Push-Back" på Esbjerg. FOTO: Truls Kalland

Litt lave regnskyer ned gjennom Jylland, men helt fine flyforhold ned til Esbjerg hvor vi etterfylte bensin. Der er det sånn at vi må takse med nesa helt inn til bensinpumpa for at slangen skal rekke, med det resultat at deltakerne må hjelpe til med å skyve Dakotaen bakover igjen med håndmakt – under stor jubel!

Videre ned langs nordkysten av Tyskland og Nederland var det fint vær, men en god del motvind slik at vi brukte en god del lengre tid enn beregnet.

Vel over Kanalen og inn over England kom regnbygene med tilhørende turbulens.

SPITFIRE LIN-UP: Klare for årets show! FOTO: Truls Kalland

Etter total flytid på 5 timer og 45 minutter landet vi på Duxford. Og som pilot synes jeg alltid det er helt magisk å lande på en så legendarisk flyplass! Mens Crew’et blir tatt hånd om av arrangøren, The Fighter Collection, tar deltakerne inn på hotell i Cambridge.

Lørdag og spektakulært airshow!

MYE TILSKUERE: Mellom 30 og 40 tusen tilskuere besøker "Flying Legends" på Duxford. FOTO: Truls Kalland

Lørdagen startet med gråvær, men det bedret seg adskillig utover dagen ettersom showet kom i gang. Men vinden måtte vi slite med hele helgen, oppe i 12 m/sek, slik at det var en god del turbulens. Dette medførte at de mer følsomme flyene fra 1. verdenskrig pluss en Storch ikke fløy på lørdagen.

Showet er uten like, bølger av Spitfire, Mustanger, P-40, Bearcat, Corsair – det går for langt å ramse opp alle her – er nok til å gi gåsehud på selv de mest blaserte. Ca. 30 000 tilskuere fra hele Europa pluss andre deler av verden kommer for å oppleve dette showet.

DAKOTA SHOW: Et spektakulært show fløyet av Morten Andreassen og Baard Løken. Ingen fotojuks her!! FOTO: Truls Kalland

Så var det vår tur, og Mortens display er ganske så spektakulær, med en spektakulær Dakota! Det hele er relativt fysisk anstrengende, og selv som co-pilot er man litt svett under armene etter våre tildelte 8 minutter. Det var entusiaster som var kommet helt fra New Zealand, primært for å se damen vår danse på himmelen. Og tilbakemeldingene etterpå er veldig entusiastiske.

Det skjer ting i luften fra kl. 1000, selv om hovedshowet i år startet kl. 1345. Og fra da av skjer det noe konstant, med oppvisning, avganger og landinger i ett sett og ofte samtidig, helt fram til det avsluttes med den kjente Balbo’en. Det er en svær formasjon, i år bestående av kun jagerfly, 22 stykker og som gir et voldsomt flott lydbilde med Merlin-, Griffon- og store stjernemotorer.

Søndags-show!

IMPONERENDE SHOW: Fieseler Storch fløy et spektakulært show på søndagen! FOTO: Truls Kalland

Søndagen var været fint fra morgenen av, og vinden avtok noe slik at også flyene fra 1. verdenskrig pluss Storch’en kunne fly. Noe mer skyer utover dagen, men da det var vår tur igjen skinte solen på den blanke, fine maskinen vår.

Hjemreise.

Så var nok et fantastisk Flying Legends-show over. Mandag formiddag var troppene samlet for hjemreise.

AIR TO AIR PHOTO: Air to air "Photo-Mission" for Fly-Past Magazine. FOTO:Truls Kalland

Det var på forhånd avtalt med det kjente flybladet Fly Past at vi skulle fly i formasjon med deres to-motors Beagle for en foto-session etter avgang fra Duxford. Så det gjorde vi, i litt grått vær. Det tar nok noen måneder før vi ser artikkelen og bildene.

Ut av kysten klarnet været opp, og med god medvind og god hånddrevet ”pushback” i Esbjerg landet vi på Torp etter 4 timer og 30 minutter, alle strålende fornøyde!

DIKER: På hjemturen var det et flott skue over nederland. FOTO: Truls Kalland

Med oss på turen hadde vi filmfotograf og -produsent Robert Hansen fra Åsgårdstrand. Han har laget en veldig bra liten film om Dons’ første flyging, og vil nå lage en film om Dakotaen og turen og flyshowet på Duxford. Denne filmen vil, når den blir ferdig, bli annonsert her i bladet og vil også bli å få kjøpt i vår ”butikk” på Torp under  medlems-flygingene på onsdager.

 

Bildeserie fra Duxford # 1

Bildeserie fra Duxford # 2

Bildeserie fra Duxford # 3

 

Bilder:

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Truls Kalland

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum

FOTO: Lars Gagnum