Med DC-3 til Visby

Medeltidsveckan i Visby på Gotland i  2012.

Som medlem av flyklubben Dakota Norway på Torp i Sandefjord bød anledningen seg igjen til å være med krigsmaskinen Dakota DC 3 fra 1942 som nå er i klubbens eie til middelalder uken på Gotland. Alle som blir med på flytur fra Torp som går hver onsdag fra kl. 17,   blir medlem av klubben.

Turen startet kl. 16.00 fra Torp fredag 10 august med hjemreise fra Visby søndag 12 august kl. 17.00. med landing på Torp kl. 19.00

I nydelig flyvær gikk turen i lav høyde fra Torp over Hvaler øyene og videre inn i Sverige. Vi passerte Väneren og Mariestad. Videre over Vätern hvor vi skimtet øya Visingsö  og Vadstena kjent fra bussturer fra Vestfold.

Snart forsvant fastlandet og det bar utover Østersjøen på 20 min. til Visby.  Med Gotland i sikte landet vi på Visby lufthavn etter to timer fra Torp på 50 mil i luftlinje. Her takset vi over til flyklubbens lokale.

I fjor landet vi like godt på gressplenen slik som det var vanlig i England  under 2 verdenskrig.

Flyet føres kun av aktive yrkesflygere. På turen til Gotland var også i år pilotene Helge Hem og John Wiese fhv. SAS og Braathens piloter.

I nydelig sommervær  ble vi ønsket velkommen av bakkemannskap fra Visby flyklubb.

Med taxi gikk veien til vårt faste hotell St. Clemens  som ligger et par km fra flyplassen i  sentrum innenfor Visbys bymurer.

De fleste besøkende til middelalder uken  har oldtids drakter i alle fasonger bevæpnet med pil og bue samt annet utstyr fra middelalderen.

Slaget om Gotland i 1361 blir feiret ved ringmuren. For 650 år siden var gotlandske bønder nødt  til  å forsvare seg mot en dansk yrkeshær.  Derfor vil ikke gotlendingene glømme 1361 som feires hvert år.

I denne uke hvert år må man bestille hotell lang tid i forveien. Hit kommer folk fra hele verden for å delta. Turistbyrået anbefaler å besøke Gotland hele året, samt nyte den skjønne milde Gotlandshøsten.

Det er vanskelig å beskrive alle inntrykk fra Visby.  Gotland  benevnt som Østersjøens perle ligger 9 mil fra det svenske fastland. Det har en lengde på 170 km og største bredde på  50 km. Høyeste punkt liggere 82 meter over havet. Gotland har 57 000 innbyggere. 22 600 bor i Visby.

Jeg kan også anbefale utleiesykler av god kvalitet  til kr. 100,- pr. døgn.

Med egen bil kan man også kjøre fra hjemsted via Karlstad til Sødertälje for overnatting. Neste dag med ferge fra Nynäshamn til Visby.

Buss-selskap fra Vestfold har også  turer  til Gotland hvert år med hotell opphold i sentrum og utflukter på øya til kjente steder med ferge over til Fårø,  Ingmar Bergmanns rike.

Vår hjemreise gikk som planlagt  søndag den 12 august med vår Dakota fra Visby kl. 17.00

I nydelig vær gikk turen hjem til Torp over Østersjøen og det svenske fastland i lav høyde. Med kart og kompass kunne jeg se kjente steder som passerte under oss.

Vårt fly som er en kulturarv bør støttes, og det kan  enhver gjøre ved å møte opp på Torps eget klubb lokale hver onsdag fra klokken 17.00 hvor det er gratis parkering.  Ta veien til venstre for flytårnet mot nord og følg skilt til Dakota Norway. Her kan du få en flytur, eller bare nyte utsikten over flyplassen til pølser,  kaffe og vafler servert av våre  frivillige kvinnelige hjelpere.

I Dak Shopen kan du få kjøpt Dakota flyeffekter samt få en fortegnelse over ledige turer i år.

Sesongavslutning er søndag 30/9 kl. 12.00 på Torp med sesongens siste flydag med Dakota og Harvard.

Hjelp foreningen med å holde to av Norges og Europas fineste fly i luften.

 

Jan H. Steen

Borre