FAQ

FINAL APPROACH: LN-WND på siste del av innflygingen til Torp på en av de mange medlemsturene.FOTO: Alf Løvvold

Her ønsker vi å presentere mye av de spørsmålene og svarene som vi får når det gjelder Dakota Norway:

1) Må jeg være medlem av Stiftelsen Dakota Norway for å kunne fly DC-3?

Svar: JA, du blir medlem når du flyr med oss første gangen og vi sponsermedlemskapet som varer ut sesongen. Det kan tegnes årlig medlemskap som gir kr 100,- i rabatt på ordinære rundflygninger, du får bladene våre og anledning til å delta på medlemsmøtene og årsmøtet.

2) Hvem kan fly med oss?

Svar: Alle fra 0 til 110 år kan fly med oss. Barn under 2 år som sitter på fanget er gratis. Vi har selvfølgelig egne sikkerhetsbelter for de små! Når det gjelder handicap, krever vi at medlemmet må kunne ta seg inn og ut av Dakotaen på egenhånd, men vi godtar at det hjelpes av en medpassasjer.

3) Kan jeg betale med kort?

Svar: Vi tar både kort og kontant på vår terminal.

4) Hvor lang tid tar en tur?

Svar: En tur er planlagt med 20-25 minutter i luften. Så må det legges på tid for boarding, oppstart, Taxi, Air Traffic control delay osv. Normalt vil en tur ta ca 40-45 minutter.

5) Hva koster en tur?

Svar: Alle oppdaterte priser finner du på hjemmesiden vår her….

6) Kan jeg få kjøpt gavekort?

Svar: Vi ordner gavekort til medlemmer. For mer informasjon se her…..

7) Når bør jeg møte opp på medlemsflyging på Onsdagsflygingen?

Svar:Vi har frivillige på plass på vår terminal fra kl 1630. I skoleferien er det folk i fra klokken 1500.  Den første avgangen går når den er fulltegnet. Vi opererer etter prinsippet om at «first come, first serve» eller » førstemann til mølla» prinsippet. Det betyr at det lønner seg å være tidlig ute.

8 ) Kan jeg forhåndsbooke en plass på medlemsflyging på Onsdager ?

Svar: Nei, vi forhåndsbooker ikke medlemsturene på Onsdagsflygningen.

9) Jeg får ikke svar med en gang på mail eller telefon når jeg kontakter stiftelsen for spørsmål?

Svar: Stiftelsen Dakota Norway er en frivillig organisasjon som baserer all operasjon på dugnad og frivillighet. Det er til tider stor pågang, men vi lover å svare så fort vi klarer.

10) Vi er en gruppe som ønsker å arrangere en tur utenom faste turer og medemsflyging på Onsdager. Er dette mulig?

Svar: Ja, dette er selvfølgelig mulig. Alle må være medlemmer av stiftelsen ( Se punkt 1.). Planlegg i god tid, da vi må finne plass i flyets timeplan og skedulere fightcrew. Ta kontakt med vår turansvarlige, Tore Hansen her for mer informasjon…..

11) Jeg har flyttet og vil endre asdresse hos dere?

Svar: Alt ordnes her….

12) Jeg ønsker ikke å støtte stiftelsen lenger og vil melde meg ut?

Svar: Alt ordnes her….

13) Jeg sitter i rullestol, eller har andre handicap som gjør at jeg er lite mobil. Kan jeg fly med dere?

Svar fra Flygesjefen i Dakota Norway:

Vedrørende spørsmål om å ta med rullestolbrukere så er svaret ikke helt svart / hvitt. På grunn av sikkerhet for både de som sitter i rullestol og andre passasjerer så har vi sagt at man må kunne gå ombord i flyet selv.
Flyet er konstruert etter de regler som var i 1935 med hensyn til størrelse og antall nødutganger. De skiller seg vesentlig ut i fra dagens fly og regler. Nettopp derfor har vi, dessverre for de som gjerne vil være med, sett oss nødt av hensyn til deres egen sikkerhet og si nei. Når jeg innledningsvis sier ikke helt svart / hvitt så er det fordi at vi kan akseptere hvis vedkommende har med hjelpere. Dette igjen avhengig av personens mobilitet. Det vil være en vurdering i hvert tilfelle og det er selvfølgelig basert på personens egen sikkerhet. 

14) Jeg syntes Dakotaen støyer og bråker over hustaket mitt. Er det nødvendig å fly over oss hver gang?

Svar fra flygesjefen i Dakota Norway:

I sommerhalvåret flyr Dakota Norway medlemsflyginger fra Sandefjord Lufthanvn, Torp. Mengden flyvning på kvelden kan variere mellom 1 og 8. Av trafikkmessige årsaker, og for å hensynta annen kommersiell trafikk inn og ut av lufthavnen, har ATC (tårnet på Torp) et ønske at vi flyr faste ruter. Disse rutene må vi følge, men pilotene våre har noe frihet innenfor disse rutene. For at vi ikke flyr over samme husstander hver gang har alle våre piloter fått beskjed om forsøke å variere flyrutene dersom dette er mulig.

Dessverre kan trafikk, vær eller andre operative avgjørelser gjøre at vi flyr over samme sted. Det er ikke ulovlig. Dakota Norway forholder seg til Bestemmelser for Sivil Luftfart. Våre piloter er profesjonelle flygere og forholder seg til regelverket for minstehøyder. 

De fleste syntes at lyden fra Dakotaen er som musikk, men vi forstår at dette ikke gjelder for alle. Vi opererer lovlig innenfor regelverket og forsøker så godt det lar seg gjøre å hensynta lokalbefolkningen rundt Sandefjord lufthavn.