Bodø Airshow 2012

På tur med Dakota Norway  til flyshow i Bodø 15. – 17. juni. Et av arrangementene i 2012 som markerer Norsk Militær Luftmakt 100 år.

Artikkel og bilder av Morten Fr. Holm.

BOARDING: Klar for tur til Bodø Airshow. FOTO: Morten Holm

Det var en spent gjeng som møtte på Torp fredag 15. juni.Med på turen var en vennegjeng fra Østfold som var «førstereis» med Dakotaen, resten var mer eller mindre erfarne med flyet.

Klokken 13 var det take-off med kurs mot Værnes for mellomlanding på vei til Bodø.

COCKPIT VIEW: Pilotene Gunnar Arnekleiv (t.v) og Stein Rugsveen (t.h) fløy Dakotaen trygt hele veien. Her over Helgelandskysten. FOTO: Morten Holm

Pilotene Gunnar Arnekleiv og Stein Rugsveen tok oss trygt over fjellet til en flott landing på Værnes. Dakotaen fikk fuel og vi andre fikk en strekk på beina, etter en to timers flytur fra Torp. På Værnes fikk vi besøk av to jagerfly i lav høyde over rullebanen.

Etter pausen på Værnes tok vi av sammen med den en Harvarden  fløyet av Thore Virik, med kurs for Bodø. Været viste seg fra sin beste side, så flyturen langs Helgelandskysten ble en opplevelse med utsikt over fjord og fjell.

AT-6 HARVARD: Under majestetiske "syv søstre" fjellformasjon ved Sandnessjøen. FOTO: Morten Holm

Harvarden fløy i formasjon med oss nesten hele veien til Bodø og var et yndet fotoobjekt for oss i Dakotaen. Kl. 18.30 landet våre piloter maskinen silkemykt på Bodø lufthavn.

Etter at flyene var klargjort for natten var det for Tore Hansen å finne ut hvor vi skulle overnatte. Piloter og crew skulle overnatte på Bodø flystasjon mens resten overnattet i Bodin leir.

AIRSHOW: Dakota og Harvard i kjent stil over Bodø. Dakotaen var sponset av Widerøe og fløy med WF reklame. FOTO: Morten Holm

Lørdag morgen var crewet tidlig på farten for å klargjøre Dakotaen for take-off med fallskjermhoppere. Senere på dagen skulle de være med på oppvisning sammen med de to Harvardene.

Bodø Airshow var et av de største i Skandinavia.

Fly som Bleriot er hundre år  gammelt. F18,    F16, Viggen, Gripen, Hercules, C17 transportfly, Bell 412, NH 90, Tiger Moth, Red Bulls P38 Lightning, Red Bulls DC 6, Vampire, T33, Italiensk og Sveitsisk oppvisningsteam var blant deltagerne.

100 ÅR GAMMELT: Michael Carlsson og hans Bleriot med Børvasstindan i bakgrunden. FOTO: Morten Holm

Eskild Amdal med sin F16 malt i rødt hvitt og blått var med på å avslutte Airshowets første dag med en oppvisning i midnattssolen over Bodø. Spektakulært!

Etter en god frokost søndag gikk turen til flyplassen hvor airshowets annen dag var igang med nye oppvisninger. Dakotaen skulle bli igjen i Bodø, så vi gikk om bord i en Dash 8 fra Widerøe’s flyveselskap som fløy oss tilbake til Torp.

FLIGHT-LINE: Sett fra Widerøe Flyveselskap's Dash-8 Q400 fløyet av DC-3 pilot Stig-Rune Håvardstun. FOTO: Morten Holm

Jeg er overbevist om at alle har hatt en fantastisk tur til Bodø, og jeg vil takke alle ildsjelene på Torp som gjør dette mulig. Jeg oppfordrer alle som leser dette til å ta en tur med Dakotaen og støtte Dakota Norway, slik at vi kan se flyet i luften også i fremtiden.

 

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm

FOTO: Morten Holm