Danskene gir opp!

SLUTT: OY-BPB var en av deltagerne på Daks over Normandy, her er den fotografert foran tre andre Dakotaer på Duxford ved avreise til Normandie 5. juni 2019.
Foto: Martin Nilsen

Den danske Dakotaen OY-BPB er parkert – for godt. Denne trise meldingen fra våre søster-foreninger i Danmark er blitt kjent de siste dagene. I sin begrunnelse henviser de blant annet til våre norske og de svenske motorvanskelighetene.

På sin hjemmeside redegjør DC-3 Vennernes formann Henrik Hugger og kasserer Michael Mortensen i detalj for beslutningen. Foreningen for Flyvende Musesumsfly (FFFM) eier flyet, mens venneforeningen DC-3 Vennerne jobber for å reise penger til driften av flyet.

Organiseringen er altså ganske lik vår egen, men Dakota Norway og dens venneforeningen har ett og samme styre, danskene har to forskjellige styrer.

Lite flytid igjen

Begge de danske foreningen er imidlertid enige om at fremtidsutsiktene ikke gir grunnlag for videre flyging med den tidligere norske C-47 som de har fløyet omtrent like lenge som Dakota Norway har med sitt fly.

En analyse av situasjonen tidligere i høst konkluderte med at OY-BPB måtte parkeres 1. september 2020. Alle pilotenes sertifikater utløper nemlig 31. august 2020, og ettersom pilotutsjekk er en av de økonomiske utfordringene, ble det ansett som siste dato for flygning. I ettertid har den tekniske situasjonen presset frem beslutningen om at siste tur allerede er gjort.

Millionutgifter

I tillegg til fremtidig teknisk arbeid for ca 5,5 millioner norske kroner de to nestene årene, var danskenes utfordringer tilgang på teknikere og piloter. Motor nr 2 må skiftes innen et par år. Men denne høsten kom det for en dag at motor nummer 1 som de monterte i 2016 og som kun har gått 230 flytimer av de 1200 den skal greie, er i dårlig stand og gir store operative utfordringer.

Danskene henviser til de norske og svenske motorproblemene og påpeker dessuten at nyoverhalt motorer er vanskelig tilgjengelig på verdensbasis.

Ytterligere detaljer kan du lese på DC 3 Vennernes hjemmside.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.