LUFTER SEG: Veteranen Olaf Olsen (på kne) skal lede veteran-hoppingen fra Dakota øndag, her gjør han og Stig Bjørneberg (stående) seg klare i Dakotaen for et utsprang tidligere i år. FOTO: Martin Nilsen

Minst to menn over 70 år kommer til å kaste seg ut av DC 3 Dakota-flyet over Torp kommende søndag. Flyet avslutter nå sin 70. sesong i luften.

Dakota Norway som eier og operere flyet har invitert Veteranenes fallskjermklubb til å hoppe fra det som av mange betegnes som det klassiske flyet for fallskjermhoppere.
Det var fra Dakota-maskinene invasjonsstyrkene kastet seg ut over Normandie i 1944, og nettopp dette flyet, LN WND, deltok i invasjonen som en av mange tusen maskiner i US Army Air Force.
Veteranenes fallskjermklubb er dannet av godt voksne hoppere som har vært sentrale i å bygge opp det sivile fallskjermmiljøet i Norge på 60 og 70-tallet. Men mange av dem har også bakgrunn som militære fallskjermjegere fra de første generasjoner av slike.
VFSK har hoppet over strendene i Normandie som et ledd i et jubileumsarrangement for invasjonen i 1944, og således kan man si at ringen sluttes på Torp søndag.
Det er påmeldt 15 veteraner som alle har fallskjermer i nasjonalfargene. De hopper fra 4000 fot og lander like ved Dakotens klubbhus på Torps vestre side.
Etter hoppingen er det vanlig medlemsflyging med Dakota.